Een loungeset onderhouden was nog nooit zo makkelijk

Summer is coming. De barbecues worden ontvet, de plantenpotten worden uit de schuur gehaald en de terrassen worden weer netjes aangeveegd. Nederland maakt zich op voor buiten. Buiten zonnen, buiten eten, buiten aan de koffie. Kortom: buiten genieten, want dat doen we maar al te graag. Dus doe die buiten deur open, pak een spannend boek en een goed glas wijn en neem plaats op die o zo eh … mooie loungeset!

Eén klein probleempje, in de winter is het je even ontschoten om de loungeset te beschermen met een beschermhoes. Resultaat daarvan is dat er vieze vlekken op de kussens zitten… De vogels hebben de loungeset duidelijk niet met rust gelaten deze winter. Dat is natuurlijk geen ramp, want de kussens kun je eenvoudig schoonmaken en neem dan de rest van de loungeset ook gelijk even mee, zodat je de rest van de zomer kunt genieten van het buitenleven! Wij vertellen je graag hoe. In deze blog delen wij al onze schoonmaak geheimen en onderhoudsadviezen. Van een teakhouten tuintafel en lounge dining set tot een kunststof gevlochten stoel met bijpassende kussens, voor ieder materiaal hebben wij een passend geheim. Zo wordt schoonmaken een stuk leuker… eh makkelijker!

Loungesets van hout onderhouden

Hout is een natuurproduct en past daarom perfect in de tuin. Gelukkig kan hout wel tegen een stootje, maar om die houten tuintafel ook echt mooi te houden zal je het toch moeten onderhouden. Dit hoeft overigens niet heel veel werk te zijn. Heb jij net een nieuwe houten loungeset gekocht? Maak het hout dan schoon met een zachte borstel of een doek. Met een harde borstel beschadig je al snel de natuurlijk waslaag van het hout en dat moeten we niet hebben.

Staat jouw loungeset al een tijdje? Maak dan het meubel schoon met een sopje van groene zeep en soda. Als het meubel erg vervuild is, kun je ook een speciaal reinigingsmiddel voor houten tuinmeubelen gebruiken. De hogedrukspuit die achterin de schuur staat kun je beter even laten staan. Laat het meubel na de schoonmaak goed (het liefst één dag) drogen. Vervolgens wrijf je de meubelen in met flinke laag olie. Kies daarbij een olie die geschikt is voor jouw type en kleur hout. Laat de olie 15 minuutjes inwerken en neem het meubel af met een droge doek. Voor langdurig behoud van jouw houten loungeset is het belangrijk om minimaal 1 keer per (half) jaar te oliën. De olie beschermt het hout onder andere tegen uitdroging, waardoor het oppervlak minder snel scheurtjes zal vertonen. Kortom: olie is key!

Loungesets van kunststof onderhouden

Kunststof wordt steeds vaker gebruikt als materiaal voor loungesets, vaak in vlechtvorm (wicker). Wij begrijpen wel waarom. Kunststof blijft zeer lange tijd flexibel en behoudt lang zijn kleur. En schoonmaken, dat is easy peasy. Een zachte borstel of spons, een lauwwarm sopje en boenen maar. Gebruik geen agressief reinigingsmiddel of harde borstel, dit kan het kunststof namelijk (blijvend) beschadigen. Een klein beetje groene zeep is al voldoende. Spoel het af met water en jouw loungeset ziet er weer netjes uit.

Kunststof loungesets kunnen prima in de winter buiten blijven staan. Heb je feestje en heb je extra stoelen uit de tuin nodig? Let er dan wel op dat een kunststof stoel kwetsbaar is bij lage temperaturen. Door vorst verhardt het kunststof en kan het draad knappen. Zet de stoelen dus een aantal dagen van tevoren binnen.

Loungesets van aluminium onderhouden

Ook aluminium zien we vaker in de tuin verschijnen. Aluminium is licht, modern en sterk en daarnaast ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk. Ideaal voor de iets luiere tuiniers onder ons. Is jouw aluminium loungeset aan een wasbeurt toe? Gewoon even de tuinslang erop, goed laten drogen en klaar is kees. Een doek er over heen kan soms ook al voldoende zijn.

De kussens van een loungeset onderhouden

Een kussen onder je derrière is geen overbodige luxe, zeker niet in een loungeset. Naast dat ze ons een prettige zit bezorgen, zijn ze ook belangrijk voor het oog. Een loungeset met vieze kussens doet al gauw als vergane glorie aanvoelen. Zonde vinden wij. Het beste advies dat we jou kunnen geven? Leg de kussens na gebruik simpelweg binnen of berg ze op in een daarvoor bestemde (waterdichte) opbergbox. Immers is textiel minder goed bestand tegen weer en wind. Heb de kussens toch een paar nachten buiten laten liggen? Dan kan het goed zijn dat er flink wat vlekken zijn bijgekomen. Geen paniek. Dit is wat je eraan kunt doen.

Vlekken kun je het best even aanstippen met een vloeibaar wasmiddel, vlekkenspray of afwasmiddel. Ga deppend te werk en probeer vooral niet te wrijven. Gaat de vlek er niet uit? Rits dan de hoes van het kussen en doe de hoes in de wasmachine. Bekijk wel altijd even de wasvoorschriften voor de zekerheid. Sommige kussens zijn immers niet geschikt voor de wasmachine, bijvoorbeeld omdat ze gemaakt zijn van waterdicht materiaal. Kussens die wel gewassen kunnen worden, was je op 30 graden (niet meer). Laat de kussens drogen in de schaduw en niet in de volle zon, hierdoor kan het textiel verkleuren. Bewaar bij voorkeur de waslijn voor de handdoeken en onderbroeken en leg de kussens van de loungeset gewoon op de grond. Als je de kussens ophangt kan het zijn de kussens iets gaan vervormen. Tot slot zijn er ook speciale sprays die ervoor zorgen dat vuil en vocht moeilijker opgenomen kan worden in de stof. Leuk ideetje voor vader- of moederdag?

Een beschermhoes voor jouw loungeset

De beste tip die we toch wel kunnen geven is eigenlijk heel simpel: koop een beschermhoes. Geen enkel tuinaccessoire beschermt jouw loungeset beter tegen de krachten van de natuur. Wel zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten voordat je hoes gebruikt. Een beschermhoes beschermt - helaas - nooit 100% tegen vocht. Daarom kun je tuinkussens beter niet onder de beschermhoes laten liggen. Na een tijdje zal het vocht in het textiel trekken en dit kan leiden tot nare geurtjes en zelfs schimmel. Daarnaast is het goed om te kiezen voor een beschermhoes die ademt. Schimmel wordt hierdoor voorkomen. Je kunt ook eens in de twee à drie weken even de beschermhoes eraf halen zodat de loungeset goed kan doorluchten. Het kan soms ook helpen als de beschermhoes de grond niet raakt. Zo kan er via de kier aan de onderkant frisse lucht naar binnen kruipen. Zorg er wel voor dat dit een ruime kier is. 1 cm gaat je niet helpen, 10 wel.

Maak je loungeset zomer klaar met onze handige schoonmaaktips. Het schoonmaken en onderhouden van een loungeset is namelijk best goed te doen. Dus hup aan de slag! Ben je toch echt toe aan een nieuwe loungeset? Bekijk dan in alle rust onze website of kom langs in onze showroom. Daar staan de meest onderhoudsvriendelijke loungesets voor jou op een rij.

Heb jij nog tips voor het schoonmaken van je tuinset? Deel deze tips dan in de comments van dit blogartikel!