Welke bestrating past het best in jouw tuin


Iedereen heeft het tegenwoordig over groen in de tuin. Maar naast groen wil je natuurlijk ook een pad, een terras of een plek waar je tuinmeubelen kan zetten. Vandaar dat bestrating net zo belangrijk is als de rest van je tuin! En bestrating is er in allerlei soorten. Je kunt kiezen voor veel verschillende tegels, voor klinkers of voor grind. Omdat er zoveel keuze is nemen wij enkele opties met je door om te helpen met het maken van de juiste keuze.

 

Bepaal eerst je budget

De prijzen lopen zeer uiteen bij de verschillende soorten bestrating. Vandaar dat het belangrijk is om goed te kijken naar je budget. Ook de kwaliteit is hierbij van toepassing, goedkope bestrating is ook vaak van mindere kwaliteit. Kijk dus ook naar de duurzaamheid. De mooiste, maar ook vaak duurste, oplossing is een tegel. Mooie tegels zijn er in alle soorten en maten maar vaak ook prijzig.

 

Een ook mooie maar goedkopere oplossing zijn klinkers. Het is echter wel arbeidsintensiever om deze te leggen. Daarnaast zijn er ook betontegels, omdat het materiaal goedkoper is zijn de tegels vaak ook goedkoper. De goedkoopste, maar niet altijd meest praktische oplossing, is grind. Grind is een fijn alternatief en natuurlijk ook een mooie keuze maar hou er rekening mee dat het grind overal kan komen. Hou bij het maken van je keuze ook rekening met het de kosten van het leggen. Doe je dit zelf dan kun je daar ook kosten mee besparen. Al is dit geen makkelijke klus en zijn er professionals voor een reden dus maak deze keuze niet te licht.

 

Maak je tuinindeling

De indeling van je tuin is heel belangrijk. Hier zit je namelijk voor een langere tijd aan vast. En ook al wil je genoeg groen in je tuin hebben, je wilt wel ruimte hebben om een tuintafel of ander meubilair uit te stallen. Of ruimte voor een fietsenstalling of opslag. Een pad zodat je je tuin uit kan. Maar meer oppervlakte aan bestrating betekent ook potentieel hogere kosten. Daarnaast maakt het uit of je voor ronde vormen kiest waarbij je meer tegels op maat moet zagen of rechte hoeken waardoor bestrating beter past. Een goede tekening zorgt ervoor dat je een weloverwogen keuze kan maken en daarnaast precies weet hoeveel materiaal je nodig hebt voor jouw bestrating!

 

Onderhoud je tegels voor een langere levensduur

Als je tegels liggen en je kijkt er niet meer naar om dan duurt het niet lang voor ze onder de aanslag zitten. Daarmee verliezen ze kleur en worden ze steeds minder mooi. En het onkruid groeit er doorheen. Daarom is het onderhouden van je tegels zeer belangrijk. Dat begint door te voegen tussen je tegels. De voegen houden (deels) groeiend onkruid tegen. Of leg netten onder een grindbak zodat het onkruid er niet zomaar doorheen groeit. Bij het leggen van je bestrating is het dus belangrijk hier al over na te denken. Zorg daarnaast dat je geregeld je tegels schoonmaakt. Het makkelijkst is met een hogedruk spuit en een goede bezem. Als er onkruid door je bestrating heen groeit neem dan ook de tijd om dit geregeld weg te halen. Zo blijft jouw bestrating zo lang mogelijk goed en er mooi bij liggen!

Welke bestrating past het best in jouw tuin