Wat past beter bij jou: ronde- of vierkante tuinmeubelen?


Zit je graag aan het hoofd van de tafel of geloof je meer in de ronde tafel van Koning Arthur? Zowel vierkante als ronde tuinmeubelen kunnen prachtig staan in jouw tuin maar de grote vraag is: wat past er bij jou? Of misschien nog beter gezegd: wat past er in jouw tuin? Deze keuze kan natuurlijk flinke impact hebben op de stijl van jouw tuin. Wij denken graag met je mee!

 

Enkele keuzes om mee te beginnen

Heb je een kleinere tuin dan zul je sneller geneigd zijn naar ronde vormen. Een ronde tafel neemt minder ruimte in beslag en daarmee kun je een klein terras gezellig inrichten. Een vierkante tafel zal uiteraard ook prima kunnen maar dan kom je al snel op een kleinere maat uit.

 

Heb je (kleine) kinderen? Ook dan kan de vorm van de tafel uitmaken! Een ronde tafel betekent simpelweg minder kans om je tegenaan te stoten. Tegelijkertijd kan een vierkante tafel weer schelen met knoeien, daar vallen minder snel glazen en borden vanaf.

 

Aantal personen versus ruimte

We hebben het formaat van de tuin net besproken, maar het zou zomaar kunnen dat het voor jou belangrijker is hoeveel mensen er rond een tafel kunnen plaatsvinden. En ook dan is het de vraag of je een rechthoekige of vierkante tuin hebt. Een ronde tafel kun je redelijk gemakkelijk in een hoek verwerken net zoals een vierkante tafel. Maar een rechthoekige tafel kun je mooi in de lengte mee laten lopen. Daarnaast kan een rechthoekige tafel loopruimte schelen in vergelijking met een vierkante tafel. En een ronde tafel is dan ook weer makkelijker omheen te lopen.

 

Maakt de ruimte niet uit dan zou je zelfs voor een ovale tafel kunnen kiezen. Heb je weinig ruimte dan is dit niet aan te raden want een ovale tafel zal in de praktijk altijd meer ruimte in beslag nemen.

 

Je hebt een vierkante of ronde tafel gekozen. Maar dan?

Met alleen een tafel ben je er nog niet. Dan is de volgende vraag: ga je vervolgens voor een (rechthoekige) bank of losse stoelen? Ook deze keuze kan impact maken op de ruimte die je kan missen. Een rechthoekige bank om een ronde tafel zorgt ervoor dat je makkelijker om de tafel kan lopen maar in de tuin niet per se ruimte bespaard. Stoelen daarentegen kunnen beter aansluiten bij jouw ronde tafel. Andersom kan een rechthoekige bank mooi aansluiten op een tafel. En ook hier sluiten stoelen mooi aan. Met stoelen kun je dus eigenlijk niet verkeerd gaan qua ruimte maar wil je comfort kijk dan ook goed naar het formaat van de bank!

 

Heb je alle praktische afwegingen gemaakt, dan kan het natuurlijk zomaar dat je nog steeds een andere vorm mooier vindt. Want misschien past een andere stijl wel beter bij jou en jouw tuin. Qua stijl is het vooral belangrijk om naar het totaal van je tuin te kijken: Heb je robuuste vormen met harde hoeken of juist vloeiend en rond? Praktisch nut is een belangrijke maar niet de doorslaande beweegreden bij het uitzoeken van een tuinset!

Wat past beter bij jou: ronde- of vierkante tuinmeubelen?