Een tuin geschikt voor kinderen


Een tuin is pas echt leuk als je er met het hele gezin van kan genieten. En ook al houden kinderen veel van de kleuren van bloemen, een plantrijke omgeving en zijn ze graag buiten, na verloop van tijd willen ze ook gaan spelen. Een tuin die leuk is voor iedereen is niet altijd even makkelijk. Daarom helpen we je graag op weg met enkele tips om jouw tuin kindvriendelijk te maken!

 

Veiligheid staat op één

Net zoals altijd met kinderen is veiligheid heel belangrijk. Hoe jonger hoe onhandiger, vandaar dat je je huis kind veilig maakt. Denk aan trappen, scherpe hoeken en dergelijke. In jouw tuin is dit net zo belangrijk. Spijkers kunnen uitsteken, hout kan versplinterd zijn. Let dus goed op dat de kinderen, zeker jonge kinderen, zich nergens aan kunnen verwonden.

 

Niet alleen de tuin is een risico, ook een heftige zon kan parten spelen. En ook al is water dichtbij en smeer je kinderen over het algemeen goed in, zorg ook voor een schaduwplek. Dit kan door een parasol of door een overkapping. Zorg ervoor dat je kinderen goed beschermd zijn tijdens het buiten spelen!

 

Huisdieren in de tuin

Sommige dieren komen natuurlijk in je tuin zoals vogels en insecten. Soms kun je dit zelfs stimuleren door de juiste planten of een vogelhuisje. Maar om het nog leuker te maken voor kinderen kun je ook huisdieren houden in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan konijnen, die in je tuin de ruimte hebben om te razen en je ook een hok kan plaatsen om ze beschermd te kunnen plaatsen. En er zijn nog veel meer soorten dieren waarmee je leuk in de tuin kan spelen en in de tuin kan houden! Een kleine disclaimer: vraag wel goed na hoe je voor de huisdieren moet zorgen, want huisdieren zijn er het hele jaar rond en niet alleen tijdens de zomermaanden om mee te spelen.

 

Op blote voeten naar buiten

Tegels zijn niet altijd een fijne ondergrond en kunnen heet worden in de zon. (Kiezel)stenen klinkt leuk maar met spelende kinderen kan dit pijnlijke voeten opleveren. Of vliegen de steentjes in de rondte en door de ramen. Voor je tuinmeubelen of een hoekje om in te hangen kun je een steiger plaatsen of een stukje van de tuin laten tegelen. Maar om ook ruimte voor de kinderen te hebben is een zachte ondergrond belangrijk. Er zijn veel alternatieven mogelijk, denk aan de zachte tegels van de speeltuinen, maar onze aanrader zal altijd zijn: een mooi grasveld. Zo kun je voetballen, buiten spelen en doen en laten wat je wilt maar blijf je ook een mooie groene tuin houden. Voor iedereen wat!

 

Lekker buiten spelen!

Als je alles hebt gehad bij de aanleg van je tuin komen we nu bij het belangrijkste punt. De tuin is er klaar voor, nu is het tijd om te zorgen dat de kinderen lekker kunnen spelen! Voor jonge kinderen is een zandbak al heel leuk en iets ouder is een schommel of een glijbaan dan weer geweldig. En een voetbal- of sportveldje is voor alle leeftijden, inclusief jezelf, leuk tijdverdrijf. Heb je de ruimte om een zwembad aan te leggen is dat ook een aanrader, maar in de meeste gevallen heb je de ruimte niet. Kijk dan vooral naar een opblaasbaar zwembad, of een verhoogd opzet bad als je groter wilt. Want wie wil er nou geen verkoeling na klimmen, springen, rennen, vallen en weer opstaan in die heerlijke zomerzon!

Een tuin geschikt voor kinderen