Schoonmaaktips voor jouw tuinmeubelen


Normaal als je schoonmaaktips krijgt dan krijg je 3 of 5 goeie tips waar je mee vooruit kan. Voor jouw tuinmeubelen werkt het iets anders. Je krijgt niet een paar gouden tips, maar een paar soorten tuinmeubelen die je op de beste manier kan schoonmaken. Het is namelijk afhankelijk van het materiaal hoe je dit het beste schoon kan maken. Maak daar dan ook echt onderscheid tussen! Natuurlijk zijn er verschillende manieren om je tuinmeubelen schoon te maken maar de belangrijkste tip krijg je alvast hier: Ga er liefdevol mee om. Te agressief, bijvoorbeeld met de hogedrukspuit, en de kans op schade is te groot.

 

Houten tuinmeubelen

Je hebt een verschil in onbehandeld of behandeld hout. Hoe dan ook, geen hogedrukspuit want dit beschadigt het hout! Het verschil tussen onbehandeld en behandeld is dat behandeld hout geolied is. Dat zorgt voor een andere kleur en kan in sommige gevallen voor betere bescherming zorgen.

 

Maar ongeacht de behandeling van jouw tuinmeubelen is de manier om schoon te maken hetzelfde. Zorg er ten eerste voor dat de tuinmeubelen goed nat zijn. Dit maakt het schoonmaken makkelijker. Wil je zeep gebruiken zorg dan voor natuurlijke zeep. Een andere oplossing is soda of keukenzout. Meng dit met lauwwarm water en maak gebruik van een zachte borstel om mee te beginnen. Heb je last van hardnekkige plekken zoals bijvoorbeeld groene aanslag? Dan kun je een hardere borstel gebruiken. Dit kan het hout beschadigen als je dit te vaak doet dus let daarmee op. Krijg je iets echt niet weg dan is schuren de beste oplossing en indien nodig opnieuw olie aanbrengen. Zo blijft de kleur het langst mooi!

 

Wicker tuinmeubelen

Wicker is prachtig materiaal, licht in gewicht en sterker dan riet. Wicker tuinmeubelen zijn duurzaam en blijven mooi mits je ze goed schoon blijft maken. Wicker tuinmeubelen zien eruit alsof ze lastig schoon te maken zijn maar schijn bedriegt, dit valt hartstikke mee!

 

Een zachte borstel, groene zeep en lauwwarm water. Dat is alles dat er nodig is om wicker schoon te maken. Ga zorgvuldig te werk en zonder hard te schrobben maar door wel secuur de gehele oppervlakte af te gaan blijven jouw tuinmeubelen mooi. Zorg ervoor dat je dit geregeld blijft doen, zeker bij het opbergen en uitstallen maar ook tijdens de zomer meerdere keren. En een extra tip: Geef wicker tijdens de hete dagen een koude douche. Zo zorg je ervoor dat er minder snel schade ontstaat door de hitte.

 

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium is fijn materiaal omdat er geen vuil intrekt. Maar dat betekent niet dat je het nooit hoeft schoon te maken. Probeer geregeld de tuinslang erop te zetten (gene hogedrukspuit) dan heb je al een groot deel van het schoonmaken opgelost. Maar een paar keer per zomer zul je ook met aluminium iets beter moeten schoonmaken. Het risico met bijtende materialen is bij aluminium minder dan bij andere materialen maar nog steeds niet aan te raden. Gebruik ook hier groene zeep. Je kunt ook lauwwarm water gebruiken maar warm water werkt hier beter. Met een zachte spons kun je al het vuil er zo af poetsen!

 

Polystone tuinmeubelen

Tot slot: polystone. Veel mensen hebben polystone tuinmeubelen in hun tuin staan. Een mooi, lichter en goed schoon te houden materiaal en daarom zeer populair. Met polystone is het extreem belangrijk om geen chemische stoffen te gebruiken omdat dit voor verkleuringen kan zorgen. Dus geen bleek en schuurmiddelen maar natuurlijke zeep, lauwwarm water en een zachte doek.

 

Welk materiaal je ook hebt het is belangrijk om geregeld schoon te maken. Niet alleen voor de uitstraling maar ook voor de duurzaamheid van het materiaal. Hou dit goed bij en je zult jarenlang plezier hebben van jouw tuinmeubelen!

Schoonmaaktips voor jouw tuinmeubelen