Onderhoud en schoonmaak van je tuin: de zomer loopt op zijn einde


Dat de zomer op zijn einde loopt betekent niet per se dat het mooie weer voorbij is. Zolang de zon schijnt kun je blijven genieten van je tuin. En zelfs in de winter zijn er genoeg mogelijkheden om buiten te zitten. Het betekent wel dat het tijd is om jouw tuin voor te bereiden op de winter. En misschien langzamerhand ook wel tuinmeubelen op te bergen. Wat is er allemaal voor nodig om jouw tuin voor te bereiden op de winter zodat je volgend jaar weer maximaal kan genieten?

 

Verzorg je planten goed ter voorbereiding

Bomen, struiken heggen of andere planten die de hele zomer vrij hebben kunnen groeien zijn toe aan een snoeibeurt. De meeste planten zijn uitgegroeid dus een goed moment om bij te werken. Heb je het onkruid niet bijgehouden is dit een goed moment om het alsnog allemaal weg te halen. Heb je een gazon? Zorg dat je de kale plekken nog gaat inzaaien en je het gras nog een keer bemest. Zo blijft het gras het beste in leven gedurende de winter en heb je vanaf de lente weer een mooie volle mat.

 

Het is misschien nog ver vooruit maar exotische planten kunnen niet goed tegen de winter. Zorg er dus voor dat je de planten of tegen die tijd naar binnen kan halen of je een soort van beschermfolie hebt om de planten te beschermen. Maar je wilt in het voorjaar natuurlijk ook iets leuks om naar te kunnen kijken in je tuin. Het najaar is de perfect periode om bloembollen te gaan planten die in het voorjaar uitkomen. Zo kun je de exotische planten bewaren voor de zomer en toch zo lang mogelijk genieten van kleur in je tuin!

 

Tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor tuinmeubelen. Als je jouw tuinmeubelen goed onderhoud hoef je minder snel te repareren of nieuwe meubelen aan te schaffen. Onderhoud hoeft niet wekelijks de hele zomer door, maar als het seizoen op zijn einde loopt en je gaat opbergen is het goed om jouw tuinmeubelen nog een keer goed schoon te maken en te onderhouden. Met warm water en groene zeep kun je de meeste materialen al goed schoon krijgen!

 

Alleen schoonmaken is meestal niet voldoende om je tuinmeubelen in goede staat te houden. Om makkelijk te beginnen: voor kunststof, wicker en aluminium is schoonmaken en goed afdekken wel voldoende. Hou het goed bij zodat vuil er niet intrekt maar verder is het niet veel werk. Houten tuinmeubelen zit meer werk in. Je kunt het beste jaarlijks of halfjaarlijks je houten tuinmeubelen goed lakken. Zorg er wel eerst voor dat alles goed schoon is.

 

Hopelijk blijft het weer nog lang toereikend zodat je hier nog niet over na hoeft te denken. Maar door wel voorbereid te zijn voorkom je dat je gehaast jouw tuin gaat opruimen zonder onderhoud of schoonmaak. En er daarmee sneller schade op jouw tuinmeubelen komt.

Onderhoud en schoonmaak van je tuin: de zomer loopt op zijn einde