Maak jouw tuin winterklaar


Winter is coming. Niet gelijk, maar hij is in aantocht. Je bent je winterkleren misschien alweer uit de opslag aan het halen en de eerste voorbereidingen aan het treffen. Jouw tuin is ook graag goed voorbereid op de winter. Want ook al kunnen jouw tuinmeubelen veel hebben voor een lange levensduur is het belangrijk om ze goed te verzorgen. En om niet alles in één keer te moeten doen geven wij je nu alvast wat tips. Dat je de eerste voorbereidingen kan treffen terwijl je nu nog een beetje kan genieten van een zonnetje tijdens het najaarsweer.

 

Bescherm je tuinmeubelen

Je tuin winterklaar maken betekent niet dat je al jouw tuinmeubelen naar binnen moet halen. Daar is de ruimte natuurlijk niet voor maar daarnaast kunnen de meeste meubelen echt wel wat hebben. Maar je moet ze wel goed verzorgen om zo mooi mogelijk te blijven. Heb je ruimte voor tuinmeubelen binnen? Natuurlijk doen. Maar of je tuinmeubelen naar binnen gaan of niet, maak ze in ieder geval eerst goed schoon. Anders krijg je de aanslag er nooit meer vanaf. Maak zoveel mogelijk schoon met water en indien nodig groene zeep.

 

Laat je tuinmeubelen niet op het gazon staan. Dit is niet goed voor jouw tuin. Probeer tuinmeubelen zoveel mogelijk aan de kant te zetten, op tegels of stenen. Zo beschadig je het gazon niet en staan jouw tuinmeubelen niet in de weg tijdens de winter. Lukt het om ze overdekt te zetten? Zeker doen! Anders is een beschermhoes aan te raden. Met een beschermhoes zorg je voor die extra bescherming. Wij raden aan om een beschermhoes op maat aan te schaffen omdat dit betere bescherming biedt en totaal afsluit in tegenstelling tot een eigen zeil bijvoorbeeld.

 

Zorg dat je je planten volgend jaar terugziet

Als je je tuin niet goed verzorgt voor de winter begint bestaat er een kans dat alles dood is voor de lente goed en wel weer begonnen is. Neem daarom goede voorzorgsmaatregelen zodat jouw planten ook een lange levensduur is gegund. Bekijk goed wat voor die specifieke plant het beste werkt om de winter te overleven door dit online op te zoeken. Maar er zijn enkele basismaatregelen die iedereen kan nemen.

 

Verticuteren. Wat was dat ook alweer? Maai je gras, zorg dat het kort genoeg is dat het tijdens de winter geen ‘kou vat’. Daarnaast groeit gras bijna niet in de winter dus hoef je hier niet meer over na te denken tot de lente. Denk niet dat je daarnaast niks aan onkruid hoeft te doen. Hoe langer je het laat zitten hoe meer het de kans krijgt om jouw tuin over te nemen. Haal al het onkruid weg zodat jouw planten de kans krijgen om hun plekje te claimen in jouw tuin. Snoei tot slot jouw planten, zodat ze mooi groeien en de dode plekken alvast weg zijn. Deze verspreiden anders naar de rest van de plant. Sommige planten zul je misschien zelfs in moeten pakken zodat ze hun eigen jasje hebben tijdens de winter. Zeker de meer exotische planten. Liefde doet leven, dat geldt ook voor jouw tuin!

 

Bereid je voor op een kleurrijke lente

Als we allemaal uit de winterslaap komen wil je natuurlijk dat jouw tuin net zo straalt als de eerste zonnegloren. Zorg daarom nu al voor goede voorbereidingen. Naast de juiste voorbereidingen van jouw tuin is dit ook het moment om bloembollen te planten. En dan is het vooral duimen dat de winter snel voorbij is en we allemaal weer uitgebreid kunnen genieten van het lekkere weer in je eigen mooie tuin! /p>

Maak jouw tuin winterklaar