De herfst loopt langzamerhand aan zijn einde en dus is het tijd om je tuin echt in te pakken en winterklaar te maken. Je kunt namelijk nou eenmaal niet de (tuin)deur achter je dicht trekken, gordijnen dichtdoen en in de lente kijken hoe het ervoor staat. Als je echt langer van de tuin wilt genieten moet je niet alleen je tuinmeubelen onderhouden maar ook het groen in je tuin winterklaar maken. Wij helpen je daarmee op weg zodat je in de volgend jaar weer met een mooie en frisse omgeving kan beginnen!
Verzorg je grasmat goed
We hebben het deze zomer en in de herfst ook alweer gezien. De temperaturen stijgen en het weer is wisselvallig (zeker in de herfst). Vroeger kon je nog wel op een vaste datum stoppen met het gras maaien maar tegenwoordig kun je beter naar de temperaturen kijken. Zodra de temperatuur onder de zes graden komt is het tijd om te stoppen.
Maai het gras iets hoger dan je tijdens de zomer doet, zodat het gras minder last heeft van de vorst en de kans op mos groei verkleint. Heb je toch last van mos groei of is de kans op mos groei in jouw tuin groot dan kun je het gras kalken. Daarmee bedoelen we niet de witte zijlijn van een voetbalveld, maar kalk dat gemaakt is voor het gazon.
Snoeien, inpakken en planten
Snoei waar nodig. Inderdaad, zo simpel is het. Net zoals met je haar moet je soms bijknippen zodat het daarna mooier groeit. En als je het niet bijhoudt dan kan het zodanig groot worden dat er geen ruimte meer is. Snoei dus tot je de door jou gewenste vorm hebt bereikt. Heb je eenjarige planten haal deze dan weg voordat deze doodgaan. En exotische planten moet je ook nog extra inpakken. Deze planten zijn namelijk niet gewend aan de kou en moeten beschermd worden.
Gelukkig bestaat winterklaar maken niet alleen uit snoeien en weghalen. Het is ook het perfecte moment om bloembollen voor de lente te planten. Denk hierbij aan een krokus. Daar kun je vanaf het voorjaar al van genieten! Dan heb je snel weer iets om naar uit te kijken.
De laatste stappen
Je bent er bijna! Heb je nog een boom in de tuin of in de buurt staan, ruim dan alle bladeren op. Dode bladeren vergaan in de tuin op je gras en dat wil je niet, dus zorg ervoor dat je het gedurende de winter ook bijhoudt. Je kunt de dode bladeren wel hergebruiken door ze in je border te vegen. Zo hebben je planten een natuurlijke bescherming tegen de kou. Maak de laag niet te dik in verband met schimmels.
Wil je tot slot nog wat extra’s doen uit de goedheid van je hart zorg dan voor een huisje voor de vogels! Zo kunnen degene die niet migreren een plekje zoeken om op te warmen. En geef ze ook gelijk wat te eten want met alle insecten ondergronds en weinig planten en fruit om te plukken is er veel minder voedsel beschikbaar voor de vogels. Zo is er toch nog wat gezelligheid in je tuin om de winter door te komen.