Hoe maak ik mijn parasol schoon?


Tuinmeubelen kopen is leuk, maar vervolgens begint eigenlijk het echte werk pas. Tuinmeubelen vereisen onderhoud en tuinaccessoires zoals een zweefparasol vormen hierop bepaald geen uitzondering. Onlangs hebben wij al uitgelegd hoe u uw parasol beschermt met een parasolhoes, maar daaraan voorafgaand is eerst een grondige schoonmaakbeurt vereist.

Een parasol die namelijk nat of vies in een parasolhoes gaat, wordt na verloop van tijd onvermijdelijk aangetast door zaken als vuiligheid, ongedierte en schimmel. Zonde, want zo neemt de kwaliteit van uw splinternieuwe zweefparasol in rap tempo af en gaat deze er al vrij snel gebruikt uitzien. In dit artikel geven wij daarom het beste advies om uw parasol effectief schoon te maken.

Parasol schoonmaken: een goede gewoonte

Het schoonmaken van uw parasol moet bij voorkeur een goede gewoonte worden. Zoveel tijd hoeft dit bovendien niet te kosten, want het gaat er vooral om het ergste stof en vuil van het parasoldoek te verwijderen. Gebruik een zachte droge borstel om de parasol voorzichtig schoon te borstelen. En pas op: stomen, strijken of centrifugeren van het parasoldoek is ten strengste verboden.

Ogenschijnlijk kleine details kunnen daarnaast een groot verschil maken in het onderhoud van uw zweefparasol. Klap de parasol bijvoorbeeld altijd even in wanneer u deze niet gebruikt, zodat eventuele harde wind geen vat heeft op het parasoldoek en de parasol zo min mogelijk wordt blootgesteld aan fikse regenbuien. Al dit soort weersinvloeden hebben namelijk een negatieve invloed op de levensduur van uw parasol en andere tuinmeubelen zoals uw loungeset.

Parasoldoek wassen met schoonmaakmiddel

Naast het borstelen van het parasoldoek is het om de zoveel tijd noodzakelijk om de parasol eens een goede wasbeurt te geven. Gebruik hiervoor een speciaal parasol schoonmaakmiddel, zodat de beschermingslaag van het geïmpregneerde parasoldoek niet wordt aangetast.

Veelgebruikte schoonmaakmiddelen zoals bleek of allesreiniger zijn dan ook absoluut geen optie. Het gebruik van dit soort agressieve middelen resulteert in een groot risico op permanente verkleuring van de parasol en laat zelfs een nieuwe parasol er gebruikt uitzien.

Laat het gebruikte schoonmaakmiddel ongeveer een halve minuut intrekken en spoel de resterende viezigheid af met water.

Milde groene zeep uitstekend geschikt voor parasoldoek

Heeft u niet de beschikking over een speciaal schoonmaakmiddel voor parasols? Dan is het gebruik van een milde groene zeep een uitstekend alternatief. Gebruik een grote emmer of een bad om het parasoldoek enige tijd te laten weken in de oplossing van milde groene zeep en schoon water.

Klaar met weken? Schrob de parasol dan voorzichtig met een zachte borstel en spoel het doek hierna grondig uit met bijvoorbeeld een tuinslang. Spreid het parasoldoek vervolgens uit op de grond en laat het goed opdrogen in de zon. Kies om deze reden bij voorkeur een mooie en warme dag voor de schoonmaakklus.

Berg de parasol na het schoonmaken droog op

Berg een nog vochtige parasol na het schoonmaken in geen geval op in een parasolhoes: dit leidt onvermijdelijk tot de groei van schimmels en diverse andere ongewenste problemen. Wacht daarom met opbergen tot de parasol volledig droog is. Succes!

Hoe maak ik mijn parasol schoon?