Hoe kies je de perfecte parasol voor jouw tuin?


De meest gangbare soorten parasols zijn de stokparasols en de zweefparasols. Maar hoe moet je hiertussen kiezen? En als je hebt gekozen, dan heb je nog steeds allerlei soorten en maten. Wij helpen je met nadenken waar jouw parasol voor is, hoeveel ruimte deze in beslag kan nemen en welke dan het beste past in jouw tuin. Keuze genoeg, dus lees ons blog door en ga goed op onderzoek uit!

 

De grootte en vorm van je parasol

De grootte van je parasol is natuurlijk volledig afhankelijk van de grootte van je tuin of balkon. Het is fijn om schaduw in je tuin te hebben, maar je wilt niet dat je parasol alle ruimte overneemt. Bedenk eerst waar je de parasol voor wilt gebruiken en of er verschillen van mening zijn over het zonnen in de tuin. Zet je de hele tuinset of loungeset in de schaduw kan er iemand anders ontevreden zijn over het gebrek aan zon. Of andersom. Parasols zijn er in allerlei verschillende maten!

 

Daarnaast heb je ook de keuze voor de vorm van je parasol. Ga je voor rond of vierkant? De belangrijkste afweging is waar je de parasol gebruikt. Bij een parasol in een tafel of in kleine ruimtes kun je beter voor een ronde parasol gaan omdat deze makkelijker in te klappen zijn. Een vierkante parasol in je tafel kan niet inklappen. Het schaduwoppervlak van een vierkante parasol is daarentegen groter door de extra hoeken.

 

Een stokparasol of een zweefparasol?

Het belangrijkste verschil tussen een stokparasol is dat een stokparasol de standaard in het midden heeft en een zweefparasol de standaard aan de zijkant heeft. De stokparasol is de klassieker die we allemaal kennen. Rond en inklapbaar om de stok heen en met een groot verschil in prijsklasse. De stokparasol neemt minder ruimte in beslag en daarmee vaak beter geschikt voor kleinere tuinen of een balkon. Of als je vooral de tafel in de schaduw wilt zetten maar de rest van de tuin lekker in de zon wilt laten.

 

De zweefparasol is niet alleen rond maar ook vierkant verkrijgbaar. Een zweefparasol is meestal iets prijziger, neemt meer ruimte in beslag door de standaard aan de zijkant maar kan ook meer ruimte van schaduw voorzien. Wil je je volledige loungeset in de schaduw dan is een zweefparasol de beste optie!

 

Prijs-kwaliteit verhouding

De kwaliteit bepaald de prijs. Je hebt veel verschillende opties voor veel verschillende prijzen, maar wees je bewust dat een goedkopere parasol sneller slijt en minder goed tegen het weer is bestand. Een stokparasol is vaak goedkoper en er zijn veel plastic varianten die hun werk goed doen maar ook sneller slijten. Daarnaast is de parasolvoet, die ervoor zorgt dat de parasol blijft staan, wisselend in kwaliteit. Een lichtere plastic parasolvoet waait bijvoorbeeld sneller om. Een zweefparasol daarentegen is vaker van aluminium en steviger en daardoor duurzamer. Alle opties zijn goed, maar afhankelijk van waar je de parasol voor gebruikt.

 

Dus waar baseer je samenvattend je keuze op?

Er is veel om rekening mee te houden bij het maken van jouw keuze:

  • Waar wil je schaduw in je tuin, oftewel hoe groot moet jouw parasol zijn?
  • Wil je een ronde of vierkante vorm?
  • Wil je een stok- of een zweefparasol?
  • Wat voor parasolvoet is er nodig?
  • Hoeveel ben je bereid te betalen en welke kwaliteit krijg je ervoor terug?

En vergeet niet een afdekhoes erbij te nemen zodat je je parasol goed kan beschermen en er langer van kunt genieten!

Hoe kies je de perfecte parasol voor jouw tuin?