Hoe bescherm ik mijn tuinset die buiten staat?


In Nederland zijn we qua weersomstandigheden wel het een en ander gewend. Van hittegolven in de zomer tot sneeuwbuien in de winter: we komen niet snel voor verrassingen te staan. En nu die winter steeds dichterbij komt, wordt het tijd om ook onze tuinmeubelen hierop voor te bereiden. In de meeste gevallen kunnen we die namelijk nog prima gebruiken, al moeten we hiervoor wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Tuinmeubelen goed bestand tegen de weerselementen

In principe is elke tuinset gemaakt om buiten te staan. De materialen zijn vaak van prima kwaliteit en zijn getest om uiteenlopende weersinvloeden met goed gevolg te kunnen doorstaan. Toch is het onvermijdelijk dat het weer wel degelijk enige invloed uitoefent op het uiterlijk en de levensduur van tuinmeubelen.

Zaken zoals vrieskou en UV-straling van de zon missen hun uitwerking niet op materialen zoals kunststof en teak en zorgen ervoor dat een tuinset die buiten staat niet helemaal ongeschonden uit de winterperiode komt. Zonde, want zo gaat de conditie van uw tuinmeubelen achteruit terwijl u ze in de tussentijd niet eens gebruikt.

Bescherm uw loungeset met een beschermhoes

Gelukkig is dit grotendeels te voorkomen door de meubelen af te dekken met een goede beschermhoes. Veel mensen denken dat een gewoon kleed of afdekzeil ook wel volstaat, maar helaas is dit niet het geval. Dit biedt namelijk vrij spel aan schimmels en bacteriën om gedurende de hele winterperiode ongelimiteerd te groeien en de loungeset te beschadigen.

Ook het in de buurt van een warmtebron plaatsen van uw tuinmeubelen heeft over het algemeen niet het gewenste effect. Deze methode is schieten met hagel, omdat de temperatuur op sommige plekken van de loungeset hoog op kan lopen en hierdoor barsten kan veroorzaken in het materiaal. Zo bent u alleen maar nog verder van huis.

Grondige reiniging belangrijk voor optimale bescherming

Wanneer u ervoor kiest om een beschermhoes over uw tuinset te plaatsen, is het aan te raden deze extra goed vast te maken met touwen of een spanband. Zeker tijdens een herfst- of winterstorm kan het er soms ruig aan toe gaan, waardoor de kans aanwezig is dat de beschermhoes van de meubelen waait die in uw tuin staan.

Voordat u de beschermhoes plaatst, is het verstandig uw tuinmeubelen eerst aan een grondige schoonmaak te onderwerpen. Borstel eventuele vlekjes voorzichtig weg, spoel af met water en laat de set daarna rustig opdrogen. Bedek de meubelen pas daarna met de hoes. Ziezo; uw tuinset is helemaal klaar voor de herfst en winter!

Hoe bescherm ik mijn tuinset die buiten staat?