Duurzaamheid: denk aan de toekomst


Het veranderen van de wereld gaat met een stapje per keer. En je kunt bijdragen door met jouw tuin. Door duurzaam te tuinieren zorg je niet alleen voor een prachtige en diverse tuin en let je goed op je portemonnee. Maar nog belangrijker: Je draagt je steentje bij aan het verbeteren van het milieu. Met veel groen, diversiteit en enkele simpele stappen kun je al invloed hebben op de CO2 uitstoot. Je kunt het zo klein of zo groot aanpakken als je zelf wilt! Ook met de keuze voor je tuinmeubelen kun je bijdragen aan duurzaamheid. Wij hebben de beste tips voor jou op een rijtje gezet.

 

Om mee te beginnen

Veel tuinen in Nederland zijn getegeld. Dit is natuurlijk zeer onderhoudsvriendelijk. Want groen in de tuin moet onderhouden worden en er netjes uit zien. Maar juist verschillende soorten planten en een minder ‘strakke’ tuin hoeven ook niet veel werk te zijn. En veel groen draagt bij aan het milieu. Je kunt ook kiezen voor extra planten door een groen dak aan te laten leggen. Een groen dak kost weinig onderhoud maar heeft wel een positieve invloed op het milieu. En het ziet er ook nog eens mooi uit.

 

Heb je er weleens over nagedacht het regenwater op te vangen? Het hergebruiken van regenwater is, logischerwijs, goed voor het milieu. Hergebruiken in het algemeen is een duurzame oplossing en recyclen is algemeen bekend.

 

Wildgroei en diversiteit voor de bloemetjes en de bijtjes

Natuurlijk zijn er soms ongewilde planten, maar wees voorzichtig dat je de wortels van andere planten niet vernield. Biodiversiteit betekent de variatie van dieren en planten in de wereld en is heel belangrijk. Laat daarom bloemen groeien, laat de bijtjes je tuin bestuiven en als je de natuur zijn gang laat gaan zul je vanzelf meerdere soorten insecten voorbij zien komen.

 

Nog een stap verder

Je kunt nog meer bijdragen aan de biodiversiteit en wildgroei. Je kunt je eigen compost maken bijvoorbeeld. Dit is zo natuurlijk mogelijk en ook zeer kostenbesparend. Gebruik je GFT afval en creëer een composthoop of stop het in een compostvat. Of begin een moestuin. Eigen gekweekte groente zijn de lekkerste groente en als je goed voorbereid bent is het ook nog eens goed te doen voor iedereen met een tuin. En zo hoeven andere groenten geen kilometers af te leggen om bij jou in huis te komen!

 

Hoe zorg ik voor duurzame tuinmeubelen

We hebben het al eerder benoemd: het hergebruiken van tuinmeubelen. Of ga voor tweedehands. Met tegels is dit bijvoorbeeld een goede en betaalbare keuze en de kwaliteit blijft vaak ook nog heel goed. Voor een schutting is dit vaak lastiger, maar kies dan voor een groene schutting in plaats van hout. Groen draagt bij aan het milieu en is duurzaam. Een houten schutting is eerder aan vervanging toe. En als kun je ook verstandig omgaan met je tuinmeubelen. Als je geen tweedehands tuinmeubelen wilt, zorg dan goed voor de sets die je wel hebt. Door goed onderhoud, door de tuinmeubelen op te slaan in de winter en door niet volledig nieuwe sets te kopen maar slechts het kapotte onderdeel te vervangen draag je op deze manier ook bij aan duurzaamheid!

Duurzaamheid: denk aan de toekomst