Blaas je tuin nieuw leven in


Soms heb je geen nieuwe tuinset nodig maar kun je met wat je hebt je tuin nieuw leven inblazen. Bijvoorbeeld omdat er nog oude tuinmeubelen in de opslag staan die je kan opknappen, door kleine aanpassingen en toevoegingen aan je set of door de opstelling in je tuin te veranderen. Of je tuin moet na de winter gewoon simpelweg weer tot leven worden gewekt. Geniet op een duurzame manier van jouw tuin komend seizoen! Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je mee met enkele tips.

 

Begin met o.a. verticuteren

Verticuteren? Ja echt! Mocht je nou niet weten wat het is, eigenlijk is dit gewoon het gras maaien. Toch een leuk feitje. Maar om te beginnen met je tuin is het goed om het gras weer te maaien. En kijk gelijk ook naar de rest van het groen. Moeten je planten bij gesnoeid worden of wil je juist iets nieuws planten? Zorg dat alle planten klaar zijn om te bloeien komende zomer!

 

Eerst schoonmaken, dan opstellen

Neem echt de tijd om je tuin voor te bereiden, wil je dat je nog jarenlang kan genieten. Dat betekent ook: schoonmaken! Heb je alleen groen in de tuin, dan is verticuteren genoeg. Maar heb je ook tegels, een steiger of ander materiaal in je tuin dan doe je er goed aan eerst schoon te maken. Zo gaat het materiaal langer mee en kun je de hele zomer genieten van een opgeruimde tuin.

 

Hetzelfde geldt voor jouw tuinmeubelen. Voor je ze neerzet in je tuin, maak goed schoon en kijk of er nog verder onderhoud nodig is. Je kunt veel zelf doen, bijvoorbeeld: houten tuinmeubelen kun je schuren. Verkleurd hout kun je lakken. Zelfs in een nieuwe kleur als je wilt. Schroeven die op breken staan kun je vervangen. Kijk altijd of je eerst je tuinmeubelen nog op kan knappen voor je gelijk nieuwe gaat kopen. Neem dus je tijd om je tuinmeubelen er zo goed als nieuw uit te laten zien!

 

Gooi de boel om

Ben je klaar met altijd dezelfde opstelling? Gooi de boel om! Je tuin is hetzelfde als je woonkamer, maar dan seizoensgebonden en buiten. Maar net zoals in je woonkamer wil je soms een nieuwe opstelling omdat het dan ‘eens wat anders’ is. Dus doe eens hetzelfde met je tuin, voordat je nieuwe spullen gaat kopen! Draai bijvoorbeeld alles om, haal je plantenbakken van achter naar voor, draai je loungeset een kwartslag of zet deze centraal in jouw tuin. Probeer verschillende opstellingen uit tot je de juiste hebt gevonden. Hou hierbij ook rekening met waar je je tuin voor wilt gebruiken en bijvoorbeeld de zoninval. Hoe gekker hoe beter, probeer elke opstelling eens een keer uit en misschien word je verrast!

 

Mis je nog iets?

Je hebt het gras gemaaid, gesnoeid, nieuwe bloemen geplant. Het terras is schoongemaakt, de tegels zijn gepoetst. Je hebt je tuinmeubelen een nieuwe plek gegeven. Zorg dat je een setting neerzet waar je de hele zomer van kan genieten! Heb je dat gedaan dan kun je kijken of je nog iets mist. Staat je loungeset meer in de zon maar wil je ook in de schaduw kunnen zitten, ga op zoek naar een parasol. Wil je toch een extra tafeltje dan kun je deze ook los aanschaffen zonder een volledig nieuwe set te kopen. Fleur je tuin op, maar maak volop gebruik van de tuinspullen die je hebt.

 

Ben je aan het einde van dit blog gekomen en denk je: hier gaat echt veel tijd inzitten. Dat klopt, het opbouwen en onderhouden van je tuin kost tijd. Neem deze tijd er ook voor. Want als je tuin staat, dan ben je klaar om deze zomer optimaal te genieten van het lekkere weer!

Blaas je tuin nieuw leven in