4 Tips voor duurzamere tuin


Wil jij de wereld een klein handje helpen door je eigen tuin een stukje duurzamer te maken? Lees dan snel verder. Wij snappen bij Ikwiltuinmeubelen.nl, dat je niet meteen kiest voor een moestuin, dieren en compost. Daarom hebben we hieronder 4 simpele tips op een rij gezet voor hoe jij je tuin duurzamer kan maken. Het blijkt dat dit namelijk helemaal niet zoveel moeite kost! Benieuwd? Lees snel verder!

Tip 1: veel planten

In een duurzame tuin horen natuurlijk veel planten en bloemen. Wanneer je meer groen in de tuin hebt, zal het afvoeren van water een stuk makkelijker gaan. Dit is goed voor het klimaat. Daarnaast help je de insecten natuurlijk enorm door plantjes en bloemen te plaatsen in je tuin. Bijen hebben bloemen nodig om te overleven en op onze beurt hebben wij weer bijen nodig voor bijvoorbeeld honing! In veel Nederlandse tuinen komen West-Europese plantensoorten voor. Denk bijvoorbeeld aan hortensia’s, lavendel en buxussen. Deze planten zijn zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. 

Tip 2: verlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie: je ziet ze steeds vaker in diverse vormen. Zo kan je bijvoorbeeld kleine tuinlampjes kopen, maar ook een lantaarn op zonne-energie. Solarlampen zijn als enige echt duurzaam en daarom horen deze absoluut ook thuis in jouw duurzame tuin. De ingebouwde zonnecollector slaat de zonne-energie overdag op, zodat de lamp ‘s avonds kan gaan branden. De lichtsensoren zorgen ervoor dat de lampen aangaan wanneer het donker wordt. Je hoeft zelf dus niets te doen. Wanneer je ‘s avonds aan het genieten bent in je loungebank, springen de lampjes vanzelf aan als de zon ondergaat. Super handig!

Tip 3: vang regenwater op 

Water is gratis wanneer het uit de hemel valt. Maar waarom blijven we dan allemaal toch water uit de leidingen gebruiken wanneer we onze tuin besproeien? Onzin! Vang het regenwater op in een regenton. Zo hoef je geen schoon drinkwater te gebruiken voor je bloemen en planten in de zomer. Nederland is flink rijk aan regenwater, dus maak hier gebruik van! Duurzamer gaat het niet worden. 

Tip 4: diervriendelijke tuin

De tuin is een plek waar je lekker tot rust kan komen, met familie kan zijn en van de zon kan genieten. In de zomer kan je barbecueën en eten aan de tuintafel. Maar je tuin kan nog veel meer zijn dat dat: namelijk een thuis voor dieren! Voor een duurzame tuin hoef je absoluut niet meteen kippen te houden. Je bent al goed op weg als je een voederplankje, een vogelbadje of een vogelhuisje plaatst in je tuin. Het beste is om zelf een vogelhuisje in elkaar te zetten. Doe dit met duurzame materialen. Daarnaast is het plaatsen van een vijver ook een stapje de duurzame kant op. Een vijver is namelijk een thuis voor dieren zoals kikkers en vissen! Daarnaast is een vijver ook erg sfeervol voor in je tuin. 

 

Zo zie je maar dat kleine aanpassingen je tuin al een stuk duurzamer kunnen maken. Hopelijk kan je snel met de bovenstaande tips aan de slag. Samen werken we aan een betere toekomst!

 4 Tips voor duurzamere tuin