Waarom is veel groen nou écht belangrijk in je tuin


Het is een veelbesproken onderwerp en ook wij hebben het al vaker benoemd. Het is ook een belangrijk onderwerp: veel groen in je tuin. Of zoals je nu steeds vaker, zeker in de stad, ziet: er is te veel tegelterreur. Tuinen worden plat getegeld omdat dit makkelijker te onderhouden is. Maar is dit wel zo, als elke tuin uit tegels bestaat en wat verlies je ermee ten opzichte van een groene tuin? Heel veel als je het ons vraagt!

 

Oplossing tegen wateroverlast

“Wij kiezen voor tegels want wij hebben geen tijd om onze tuin te onderhouden.” Klinkt dit je bekend in de oren? Er zit een zekere kern van waarheid in. Je hoeft inderdaad de planten niet te onderhouden. En de tegels zijn makkelijk te onderhouden. Tot er een fikse regenbui komt. Waar moet het water dan heen? Er is een verhoogd risico op overstroming en ook de riolering is niet bestand op zoveel water. Dus niet alleen de straten, maar ook jouw tuin staat blank. Dit zorgt voor groene aanslag op jouw tegels, die je er moeilijk afkrijgt. Denk je na al dit schrobben nog steeds dat tegels onderhoudsvriendelijk zijn?

 

Veel groen biedt een oplossing. Door de planten heeft het water namelijk een plek om de grond in te kunnen en heb je tegelijkertijd water voor al je planten. Daarnaast is een regenton een aanrader. Daarmee vang je overtollig regenwater op en kun je daar weer je planten mee water geven in een droge periode. Zo heb je een oplossing tegen wateroverlast en valt het onderhoud ook nog eens hartstikke mee!

 

Een aangename temperatuur met behulp van planten

Er zitten twee kanten aan waarom je door meer groen een koelere omgeving krijgt in je tuin. Ten eerste houden stenen, tegels en beton warmte vast. Dus door geen groen en veel grijs kan het warmer worden dan de thermometer aangeeft.

 

Ten tweede en veel belangrijker kan een groene tuin dus zorgen voor verkoeling. Het water wordt verdampt door het groen en er komt dus een koelte van het groen af. Daarnaast kan je door hoge bomen of planten natuurlijke schaduwplekken creëren. Dan kun je zelfs zorgen dat jouw woonkamer in de schaduw zit. Of kun je buiten een fijne schaduwplek opzoeken. Met de hoge temperaturen van deze zomer is dat zeker geen straf.

 

Draag jouw steentje bij aan de biodiversiteit

Of je kiest voor wildgroei of specifiek bepaalde planten en bloemen plant, door groen draag je bij aan de biodiversiteit. Wildgroei is het beste want hieruit komen verschillende planten waar insecten op af komen. Daaruit komen weer nieuwe planten enzovoorts. Maar ook door zelf te kiezen welke planten je in jouw tuin zet help je al mee. Hoe meer verschil hoe beter. Je kunt zo een eigen ecosysteem creëren in je eigen tuin.

 

En je draagt niet alleen je steentje bij aan de natuur maar je helpt ook jezelf. Het is namelijk onderzocht en bewezen dat een groene omgeving mentaal meer rust geeft. En het helpt ook mee tegen geluidsoverlast van jouw buren of van jou richting jouw buren. Genoeg redenen om voor een groene tuin te kiezen!

 

Waarom is veel groen nou écht belangrijk in je tuin