Verticale tuintjes voor kleine woningen


De sfeer van een tuin wordt vaak bepaald door details zoals kleurrijke plantjes, een grasveldje of een mooie gekleurde pot. Maar wat als je niet genoeg plek hebt in je tuin voor én een tuinset, een loungeset, planten, bloemen, potten etc. Dan hebben wij een mooie oplossing voor jou. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk vallen de lege muren je als eerste op. Iedere hoek of nis kan omgetoverd worden tot een prachtige muur met planten die je tuin net iets meer karakter geven. Ben jij benieuwd naar de verticale tuintjes voor kleine woningen? Lees dan snel verder!

Waarom een verticale tuin?

Wanneer je kiest voor een verticale muur, binnen of buiten, kies je voor duurzaamheid en gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de ‘groene energie’ van planten enorm goed is voor de mens. Het is namelijk niet alleen gezellig, maar het geeft de mens ook een positief gevoel. Daarnaast is de verticale muur ook duurzaam. Wanneer je geen plek heb in je tuin voor planten, kunnen de insecten toch een thuis vinden in je verticale muur! Niet alleen insecten hebben plezier van je verticale tuin. Je kunt namelijk ook je verticale tuin beplanten met bijvoorbeeld aardbei, tijm of bieslook planten! Super handig en lekker. Vind je het planten van je eigen fruit en groenten geen goed idee? Kies dan voor een verticale siertuin! Zo kan je plantjes als viooltjes planten! Als je weinig zon in de tuin hebt, kun je natuurlijk ook kiezen voor gras, longkruid of varens bijvoorbeeld!

Het maken van een verticale tuin

Ben je geïnspireerd om een verticale tuin te maken? Dan heeft ikwiltuinmeubelen.nl wat goede ideeën voor jou! Lees hier de tips:


Tip 1: De voorbereiding

De eerste tip is niet essentieel maar wel handig om mee te nemen als je tijd hebt om je voor te bereiden. Wanneer je planten koopt voor je toekomstige horizontale tuin, is het slim om deze planten al een aantal weken horizontaal te laten groeien. Hierdoor krijgen de planten de kans om hun wortels langer te laten groeien. In een pot lukt dat namelijk niet. Wanneer de planten lange wortels hebben, zullen ze straks in je verticale tuin, beter blijven hangen! Ze hebben dan namelijk meer houvast.


Tip 2: Houd rekening met de locatie

Heb je een tuin waar niet veel zon komt? Of waar juist wel veel zon komt? Houd hier dan rekening mee. Zonnige tuin? Kies planten die veel zonlicht nodig hebben. Heb je een tuin met veel schaduw, kies dan planten die overleven met weinig zon. Wil je per se toch die ene plant hebben op dat donkere plekje? Denk dan goed na over wat zwaarder weegt: de locatie of de plant.


Tip 3: Combineer planten

Kan jij niet kiezen tussen al die leuke plantjes? Dat hoeft ook helemaal niet! Het is namelijk helemaal hip om verschillende soorten planten met elkaar te combineren. Zeker tegen je verticale tuin valt het extra op. Zo kan je grassen combineren met vetplanten en een bloemetje hier en daar planten. Dit geeft een speels effect waardoor je uren naar je verticale tuin blijft kijken. Het zal de eyecatcher zijn van je tuin!


Tip 4: Houten planken

De combinatie hout en groen doen het altijd goed samen. Het ophangen van een paar planken tegen je muur waar je vervolgens planten aan ophangt, geeft een natuurlijke sfeer. Daarnaast ziet het er ook georganiseerd uit. Wanneer je voor hout kiest, kies dan ook voor duurzaam hout! Hang de planken op en koop wat mooie hangplanten.


Tip 5: Dorstige planten

Last but not least; geef de planten in je verticale tuin genoeg water! Een verticale tuin heeft minder aarde. Dit betekent dat de planten meer vocht moeten delen. Daarom is het heel erg belangrijk dat je je verticale tuin genoeg water geeft voordat het aarde en de planten uitdrogen. Dit kun je natuurlijk met de hand doen: met een gieter of sproeier. Of je kiest voor een irrigatiesysteem! Dit kost wel wat meer maar dan heb je wel wat! Het systeem zorgt er namelijk zelf voor dat je planten in je verticale tuin altijd voorzien zijn van genoeg water.


Hopelijk ben je dankzij deze blog geïnspireerd. Lees de tips goed door en wie weet heb jij zo een prachtige verticale tuin tegen je muur!


Verticale tuintjes voor kleine woningen