Verticaal tuinieren: ruimtebesparend en toch veel groen


Milieubewust leven, veel groen in je tuin, geniet van wildgroei. Termen die je vast vaker hebt gehoord. Maar niet iedereen kan zomaar veel groen kwijt. Met een grote tuin is het makkelijk om veel groen te planten, maar kan dat ook met een kleine tuin of een balkon? In één woord: ja. In twee woorden: verticaal tuinieren. Met verticaal tuinieren kun je veel ruimte besparen en toch aan de slag met genoeg groen in je tuin of op jouw balkon!

 

Wat is verticaal tuinieren eigenlijk?

Verticaal tuinieren, in steden ook wel de ‘green walls’ genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat je met verticaal tuinieren misschien maar een vierkante meter nodig hebt om toch veel planten kwijt te kunnen. Het groen loopt de muur op omhoog en daardoor kun je veel kwijt. En het ziet er ook nog mooi uit!

 

Het is niet zo dat er een hele lange plant uit komt, je kunt meerdere planten boven elkaar kwijt. Met verticaal tuinieren kun je bijvoorbeeld rekken gebruiken, speciaal hiervoor gemaakt. In de rekken kun je verschillende plantenbakken hangen. Belangrijk voor verticaal tuinieren is om een stevige muur te gebruiken, beton of hout. En de planten niet te zwaar te maken. Zo kan jouw verticale tuin ergens tegenaan leunen en eindigt het niet in een horizontale chaos.

 

De voor- en nadelen

Naast het voordeel van weinig ruimte en toch veel groen zijn er nog meer pluspunten aan verticaal tuinieren. Het is ten eerste esthetisch een meerwaarde en sfeer verhogend. Het brengt kleur en leven aan een normaal kale muur. En het is makkelijk in onderhoud, makkelijk water te geven en ook met een kleiner budget makkelijk te realiseren. Daarnaast heeft het ook de praktische meerwaarde dat het geluid dempt van zowel jou richting de buren als andersom. Veel meerwaarde dus aan verticaal tuinieren!

 

Maar er zijn natuurlijk ook punten om rekening mee te houden. Om te beginnen is niet iedere schutting geschikt of even gemakkelijk om tegenaan te tuinieren. Met een betonnen muur komt het zeker goed, maar heb je een minder stevige schutting of kun je er niet gemakkelijk iets tegenaan hangen dan wordt het al een stuk lastiger. Iets anders is dat er meer vocht zit achter het groen en er daardoor ook meer kans op schimmel is. En omdat het water wegloopt naar beneden is er ook meer water nodig. Tot slot zijn niet alle planten geschikt. Zo zijn sommige planten te zwaar of te groot of kunnen de planten niet goed aarden. Dit is ook afhankelijk van het systeem dat je gebruikt.

 

Wil je eens wat anders? Kies voor je eigen verticale moestuin

Je kunt je wand op verschillende manieren inrichten. Zo kun je de muur helemaal dicht laten begroeien of kiezen voor een paar lossere planten. Maar wil je echt iets anders tegen jouw muur, of heb je altijd al een moestuin gewild maar nooit de ruimte voor gehad? Ook dan biedt verticaal tuinieren dé oplossing voor jou. Aardbeien, tomaatjes, radijsjes en nog veel meer groenten en fruit is geschikt. Of kies uit kruidenplanten zoals basilicum, rozemarijn, tijm of munt om te koken met producten uit jouw eigen tuin!

 

Verticaal tuinieren kan, ondanks sommige nadelen, de uitkomst zijn om lekker in het groen te kunnen leven in kleine ruimtes. Ben je op zoek naar bijpassende tuinmeubelen in jouw kleine, groene, paradijs? Kijk dan eens rustig rond tussen de tuinmeubelen van Oude Wesselink.

Verticaal tuinieren: ruimtebesparend en toch veel groen