Hoe richt je jouw tuin in?


Of je nou een grote of een kleine tuin hebt, je tuin zo optimaal mogelijk inrichten is voor velen een uitdaging. Als je een kleine tuin hebt wil je niet over de tuinmeubelen moeten lopen omdat het te vol is. Maar in een grote tuin is het ook zonde om overal lege ruimtes te laten. Dus hoe maak je nou de juiste keuze en zorg je voor de perfecte afweging? Wij helpen je graag op weg!

 

Heb, of wil, je een terrasverhoging?

Belangrijk bij de afweging hoe je je tuin inricht is of je een terras hebt of niet. Een terras, of een verhoging, kan ervoor zorgen dat je je tuin mooi in tweeën kan delen. Heb je nog geen terras maar wil je dit wel? Een paar richtlijnen om rekening mee te houden:

  • Zorg dat je terras breder dan dieper is, dit geeft een ruimer gevoel in je tuin.
  • Zorg dat het terras in verhouding is met je huis, te groot en het terras overheerst, te klein en het valt in het niet.
  • Zorg dat je je opties goed onderzocht hebt. Kies je voor hout of kunststof? Kies je voor duurzaamheid of prijs? Laat je goed adviseren.

Het voordeel van een terras is dat je je tuinmeubelen hierop kan zetten en in de rest van je tuin ruimte kunt houden voor bijvoorbeeld meer groen of een schuur als opslag. Wil je een loungeset of een tuinset kan deze mooi op jouw verhoging!

 

Waarvoor gebruik jij je terras?

Voordat je je tuin gaat inrichten bedenk dan waarvoor je de ruimte wilt gebruiken. Heb je kinderen en wil je speelruimte? Wil je graag buiten eten en mensen uitnodigen om te komen eten of wil je vooral loungen? Of wil je juist veel groen? Dit zijn keuzes die je moet maken voor je inkopen doet. Is deze keuze gemaakt probeer je tuin dan alvast grofweg in te delen zoals je het voor je ziet om een idee te krijgen. Je kunt veel groen verwerken aan de buitenkanten bijvoorbeeld, of juist een tuinset centraal in je tuin zetten. Ook kun je op die manier de grote uitmeten. Probeer zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte die je hebt en ook te kijken naar de optie tegen een schutting of muur op te bouwen.

 

Kun je eigenlijk niet kiezen maar wil je van alles een beetje? Probeer dan te combineren in je materiaal. Kies bijvoorbeeld voor een lounge-diningset zodat je zowel uitgebreid kan eten als kan ontspannen. En kies dan bijvoorbeeld voor kleinere planten die je op tafel kan zetten of op andere manieren kan verwerken.

 

Volg de KISS gedachte

Ooit gehoord van Kiss? ‘Keep it simple, stupid.’ Oftewel: maak het jezelf niet te moeilijk. Het is mogelijk om bijvoorbeeld in je tuinmeubelen te combineren, dus er zijn genoeg opties om je tuin te laten voorzien in jouw behoeftes. Ga dus niet in een kleine tuin voor een loungeset, een tuinset, een terras, een opslag en veel groen. Maak je het jezelf te ingewikkeld dan wordt het vaak te druk. Ook in tuinaccessoires zijn er genoeg mogelijkheden voor praktische oplossingen om je tuin zo efficiënt mogelijk in te richten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een zweefparasol om ruimte te besparen. En het belangrijkste blijft dus: hou het simpel.

Hoe richt je jouw tuin in?